δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Βαρύτατες ποινές κάθειρξης για σκάνδαλα διαφθοράς σε μέλη του κόμματος του Ραχόι


Ποινές κάθειρξης που φτάνουν μέχρι και τα 13 έτη επιβλήθηκαν από την Ισπανική Δικαιοσύνη σε μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) αλλά και σε επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν σε εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς, χαρακτηριστική του όλου πολιτικού «κλίματος» που δέσποζε στη χώρα τη δεκαετία του 2000. Η ετυμηγορία, η πρώτη μιας σειράς οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το 2017, αφορά αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος (PP) της περιφέρειας της Βαλένθια (νοτιοανατολική Ισπανία), η δίκη των οποίων είχε διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016.

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη δίκη για μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αυτής, που είναι γνωστή ως υπόθεση «Γκιουρτέλ», διεξάγεται από τον Οκτώβριο κοντά στη Μαδρίτη. Σ' αυτήν δικάζονται 37 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο πρώην ταμίες του PP, του κόμματος του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Όλοι τους καλούνται να λογοδοτήσουν για ένα εκτεταμένο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που από το 1999 έως το 2005 ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στη δίκη της Βαλένθια, 11 από τους 13 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι κυρίως για διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων που συνδέονταν με τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ισπανίας, την Fitur, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Βαλένθια.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου και αρμόδια για τον τουρισμό της περιφέρειας της Βαλένθια Μιλαγκρόσα Μαρτίνεθ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών. Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος κατηγορείτο ότι διηύθυνε το δίκτυο διαφθοράς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών. Τη στιγμή της δημοσιοποίησης της σημερινής ετυμηγορίας, περίπου οκτώ επιχειρηματίες της Βαλένθια βρίσκονταν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς στη Μαδρίτη για να διαπραγματευθούν μια μείωση της ποινής τους με αντάλλαγμα ομολογίες τους σε μια από τις πτυχές της υπόθεσης που αφορά επίσης την Βαλένθια, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Η πρώην υπουργός Υγείας Άνα Μάτο πρόκειται εξάλλου να καταθέσει τη Δευτέρα στο πλαίσιο της κύριας δίκης, στη Μαδρίτη. Είχε παραιτηθεί το 2014 εξαιτίας του σκανδάλου.

#ΙΣΠΑΝΙΑ #ΡΑΧΟΙ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΔΙΑΠΛΟΚΗ