δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Eξωφρενικά τα προσωπικά δεδομένα που ζητά ο ΟΑΣΑ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο - «Βέτο» από την Αρχή


Την ξεκάθαρη επιφύλαξή της όσον αφορά τόσο την πληθώρα όσο και το είδος των προσωπικών στοιχείων που απαιτεί ο ΟΟΣΑ για τον υπό σχεδιασμό της Ηλεκτρονικής Κάρτας-Εισιτηρίου, διατύπωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αμφισβητώντας ευθέως τη συνολική διαδικασία η οποία, εκτός των άλλων, θα δίνει σχεδόν ανά πάσα στιγμή στοιχεία που αφορούν τις καθημερινές μετακινήσεις εκατομμυρίων πολιτών. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «βροχή» προσωπικών δεδομένων, μη βρίσκοντας ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πειστικές τις αιτιάσεις του ΟΟΣΑ ο οποίος για την έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας απαιτεί από ονοματεπώνυμο μέχρι και ΑΜΚΑ, κάτι που δείχνει πέραν κάθε λογικής. Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΑ ζητά... Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Ημερομηνία Γέννησης, αριθμό σταθερού και κινητού τηλεφώνου, αριθμό fax, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και... φυσικά, φωτογραφία του επιβάτη σε ηλεκτρονική μορφή, στοιχεία τα οποία, εφόσον τελικά η διαδικασία λάβει έγκριση, στο σύνολό τους θα βρίσκονται στη βάση δεδομένων του συγκεκριμένου συστήματος.

Η ΑΠΠΔ επισημαίνει με αρνητικό τρόπο τον υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των στοιχείων και ταυτόχρονα αναφέρεται στην ανυπαρξία από πλευράς του ΟΑΣΑ εναλλακτικών τεχνικών λύσεων, που θα έδειχναν ασφαλέστεροι για τους επιβάτες που θα αποφάσιζαν να εκδώσουν τη συγκεκριμένη κάρτα.

Για τον λόγο αυτό, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά από τον ΟΑΣΑ να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδομένων, να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων ενώ παράλληλα τον καλεί να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

#ΑΠΠΔ #ΠΟΛΙΤΙΚΕΣΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ #ΟΑΣΑ #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΕΙΣΙΤΗΡΙΟ