δίκτυο

εξεγερμένων

συνειδήσεων

Ηχηρό χαστούκι στον Τραμπ από το Εφετείο των ΗΠΑ - Στον «πάγο» η αντιταξιδιωτική οδηγία


Αναστέλλεται κάθε ισχύς της ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε ο νέος αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά από την απορριπτική απόφαση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής το Εφετείο των ΗΠΑ στο αίτημα της κυβέρνησης για άμεση επαναφορά της ισχύος του αντιμεταναστευτικού διατάγματος το οποίο ήδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα, το αμερικανικό Υπ. Δικαιοσύνης είχε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ για την προσωρινή άρση της πρόσφατης απόφασης Τραμπ η οποία ωστόσο δεν έδειξε να πείθει τους δικαστές οι οποίοι «πάγωσαν» κάθε ισχύ του, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η πλήρης εξέτασή του όσον αφορά το σύννομο της με το Σύνταγμα της χώρας. «Το αίτημα για άμεση επαναφορά τις ισχύος του διατάγματος εν αναμονή της πλήρους εξέτασής της έφεσης κατά της αναστολής της ισχύος του, απορρίπτεται» αναφέρεται στο κείμενο της επίσημης απόφασης. Σημειώνεται πως μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε διάταγμα το οποίο έθετε σε αναστολή 120 ημερών το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου

Εκτός κάθε πολιτικού πλαισίου ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου ο οποίος με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ως «αισχρή», ενώ παράλληλα «υποσχέθηκε» να ακυρώσει την αναστολή της το ταχύτερο δυνατόν.

Δημοκρατικοί: Κανείς υπεράνω του νόμου

«Το Σύνταγμα νίκησε», δήλωσε χτες Σάββατο ο Φέργκιουσον, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστή στο Σιάτλ. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή την περασμένη Δευτέρα για να ακυρώσει σημεία κλειδιά του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες για τους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Η απαγόρευση που επιβάλλεται στους Σύρους είναι επ' αόριστον. Στην προσφυγή του ο Φέργκιουσον υποστήριξε πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια «λαμπρή νίκη», αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει. Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το «μπρα-ντε-φερ» τελείωνε «στο Ανώτατο Δικαστήριο».

#ΤΡΑΜΠ #ΗΠΑ #ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ #ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ